Lohkva Lasteaia virtuaalne tervisenädal!

Autor: Lohkva Lasteaia tervisemeeskond.

Lohkva Lasteaia töötajad ning ka lapsed ei lase nina norgu koroonaviirusest tingitud eriolukorra tõttu. Uus olukord kaugtöö näol paneb kogu personali otsima ja leidma tavapäratuid ning põnevaid lahendusi õppetööks. Nii panid tervisemeeskonna liikmed pead kokku ja mõeldi välja erinevaid võimalusi tervisenädala läbiviimiseks, sest tervisenädal on aastatega lasteaias traditsiooniks muutunud. Eesmärgiks oli anda lastele võimalus ise kodus koos vanematega katsetada ning teha maitsvaid, kuid eelkõige tervislikke smuutisid. Nädala raames viidi läbi erinevaid ning põnevaid liikumisalaseid tegevusi, et innustada lapsi rohkem liikuma ja sellest rõõmu tundma.

IMG_2183

Lasteaia koka Tatjana virtuaalse ning tähelepaneliku pilgu all valmistasid lõbusad loomad sebra ja rebane magustoitu ning jänes ja karu smuutit, mille videopostitusi saab vaadata lasteaia Facebooki lehel. Alates 20. kuni 24. aprillini postitati tervisemeeskonna poolt iga päev lasteaia Facebook`i lehele lahedaid üleskutseid sisaldavaid sportlikke ülesandeid ning kuulutati välja Smuutiretsepti võistlus. Kõige rohkem hääli ehk like saav smuuti kuulutati võitjaks. Tihedas rebimises osutus võitjaks Naerulindude rühma laps Emma Ülper, kes valmistas oma smuuti banaanist, õunast, vaarikatest, mustikatest ja mandlipiimast, lisas hulka natuke mett ning kaunistuseks šokolaadipuru, auhinnaks lisatakse tema smuuti lasteaia menüüsse Emma Smuuti nimelisena ka teistele nautimiseks.

Kolmel päeval postitati lasteaia Facebooki lehele vahvaid ja ka täiskasvanuid kaasavaid videosid,  milles näidati, kuidas kodus igapäevaseid vahendeid kasutades näiteks tualettpaberirulle ja sokke, saab läbi viia erinevaid sportlikke harjutusi. Andsime välja kaks eriauhinda tervisenädala aktiivseimatele peredele, kelleks olid perekond Pääsukene ja perekond Seene.

Lohkva Lasteaia tervisemeeskond tänab kõiki osavõtjaid ja kaasaelajaid!

Püsige terved ning uute põnevate kohtumisteni!IMG_2177

Koos on lõbusam!

Artikli autor Ülle Viltrop

Lohkva Lasteaia suured rabamatkal

Foto autor T. Pendla

Eesti Olümpiakomitee ja Ühenduse Sport Kõigile korraldatud spordinädala raames

käisime
ühiselt Selli-Sillaotsa matkarajal tervist tugevdamas. Sügisene raba pakkus nii silmailu kui
maitseelamusi. Koosveedetud aeg tegi meele rõõmsaks.

Soovitame soojalt!

 

JA ONGI LÄBI..

Autorid:
Merly Tätte, Jana Lode
Lohkva Lasteaia Sipsiku rühma õpetajad

Lõpetajad 2019 Autor Mario Mesi

Sipsikute lõpupidu

2015 aasta sügisel alustasid Sipsiku rühma lapsed oma lasteaiateed Lohkva Lasteaias. Tänaseks on neli aastat käidud tee pidulikult lõpetatud. Selle teekonna sisse jäi kolimine uude vastvalminud majaossa, palju matku ja õppekäike ning üritusi nii oma rühma sõprade,  terve lasteaiapere, kui ka Kavastu Algkool-Lasteaia lastega. Eelmisesse kevadesse jäi ka 6 Sipsiku saatmine kooliteele.

Viimasel õppeaastal käisime palju uudistamas väljaspool lasteaeda. Kokku sai rännatud 476,9 kilomeetrit. Nende kilomeetrite sisse mahtusid käigud Tartu Tähetorni, Tartu Ülikooli Ajaloomuuseumisse, Hullu Teadlase kabinetti, Tartu Loodusmajja, Elistvere Loomaparki, Haava külas asuvasse Metsa tallu, Raadio Elmarisse, Lohkva Raamatukokku, Tartu A.Le Coq õllemuuseumisse, Tipu Looduskooli, spordipäevadel Tamme staadioniel kui ka Tartu Ülikooli Spordihoonesse. Kõige lähim punkt oli meil Lohkva Raamatukogu, mis asub meie lasteaiast 300 meetri kaugusel ja kõige kaugem oli

Tipu Looduskool Autor Merly Tätte

Tipu Looduskool Soomaal

Tipu Looduskool Soomaa looduskaitsealal, mis asub 124 kilomeetri kaugusel meist. Kõik meie käigud olid põnevad ja meeldisid meile väga ning mis peamine,  avardasid nii laste kui ka õpetajate silmaringi. 

Sipsikute viimaseks lasteaianädalaks oli ülemajaline õuenädal. Tegime selle nädala jooksul kõike õues – mängisime, sõime ja ka magasime. Sipsikud, kui tulevased koolilapsed, hiilisid kahel päeval lõunaune ajal hoopis lustima. Sai käidud jäätist söömas ja mänguväljakul mängimas.

Tamme istutamine Autor Mario Mesi

 

Imeilusat suve ja toredat kooliteed teile kallid Sipsikud! Teid jääb meenutama lõpupeol istutatud tamm, tulge oma tamme ja meid kindlasti  vaatama.

 

Sõbrakuul meenutame Naerulindude rühma jõuluheategu

Autorid:
Kai Vakmann, Malle Müntel
Lohkva Lasteaia Naerulinnud rühma õpetajad

Lohkva Lasteaia Naerulindude rühma lapsevanemad, õpetajad ja tublimad kolleegid olid möödunud jõulukuul niivõrd helded, et annetasid tervelt 220. euro väärtuses vajalikke tarbeesemeid Tartu Koduta Loomade Varjupaigale. Sellise jõuluime sündimiseks, ei käinud sealses rühmas olevatel lastel lasteaias advendi ajal kordagi päkapikke. Tehes head, tuleb headus ka Sinu juurde ning nüüdseks on igale rühmas olevale lapsele saanud südameasjaks ja teadmiseks hüljatud loomade hingeelu ja vajadus nõrgematele abi osutamises.

DSCN4427 (2).JPG

Kokkuvõte Code Week õpiüritusest “Emme ja Issi, programmeerime koos!”

16. oktoobril toimus Lohkva Lasteaias esmakordselt programmeerimise õpiüritus, mis oli korraldatud üleeuroopalise CodeWeek2017 raames ja mida toetas Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondi meetmest “Kaasaegse ja uuendusliku õppevara arendamine ja kasutuselevõtt“ ja Euroopa Ühendamise Rahastus projektist „Targalt Internetis“.

Korraldatud õpitoaga soovisime anda lastevanematele võimaluse ise koos oma lapsega tulla ja proovida erinevate hariduslike robotite programmeerimist ja mõista, milliseid oskuseid on vaja, et selliseid ülesandeid täita.

Õpituba oli jagatud kolme ruumi ja juhendajaks olid õpetaja Jana Lode, Elina Jõgi ja Anneli Mõtsmees. Õpitubades olid erinevad robotid. Elina juhendatud õpitoas said lapsed koos vanematega lahendada erinevaid ülesandeid BeeBotide ja BlueBottidega ning programmeerida ka roboteid korraga tantsima. Jana juhendatud õpitoas said lapsed koos vanematega ehitada LegoWedo juhendi järgi krokodilli ja jänest ning panna loomad liikuma. Anneli juhendas õpitoas Dash ja Dot robotite programmeerimist, pannes Doti vilkuma nagu diskopall või roboti asendi peale reageerima. Dashi sai panna ksülofoniga muusikat mängima ja programmeerida tantsima.

Meie üllatuseks oli rohkem osalejaid väljast poolt meie lasteaeda, mis tegi rõõmu, sest meist oli kuuldud ja siia taheti tulla. Kokku osales 18 last koos oma vanemate või õdede ja vendadega. Laste ja vanemate huvi ja rõõm oli suur. Kõik osalejad andsid positiivset tagasisidet ja märkisid, et selliseid üritusi võiks veelgi olla. Õhtu lõpus sai iga laps kingituseks Progetiigri kleepsu, paki kõrrejooki ja kohukese.

Meie hinnangul läks õpiüritus igati korda ja kindlasti teeme selliseid üritusi ka edaspidi. Saime ka Code Week korraldajatelt tunnistuse.

lasteaia sertifikaat-page-001

Väike ülevaade meie üritusel toimunust!

Liikumise arendamine koos tehnoloogiaga

Sügisel läbisid meie õpetajad Makey Makey kasutamise koolituse. Kuna see robootikakomlekt tekitab natuke kõhedust, siis otsustasime koos õpetaja Helinaga proovida, kuidas see lastele meeldib. Tahtsime proovida takistausraja läbimise mängu. Selleks oli vaja aga komplekti täiendada pikemate juhtmetega. Mõeldud tehtud! Õppealajuhataja Anneli organiseeris pikemad krokodillijuhtmed ja Helina tõi ringitekitamise juhtmed.

Loodi väike takistusrada ja esimesed julged saidki proovida.


Selle komplekti kasutamist koos lastega peame veel õppima ja harjutama aga küll tasapisi saab ka Makey Makey meile omaseks.

Meile naeratas loosiõnn!

Facebookis on loodud tore grupp “Nutitund igasse kooli”, mis on seotud kampaaniga Eesti Vabariik 100. Selle grupi kaudu soovitakse teha  EV100 kingitus: iga kool viib läbi 2016 sügisest kuni 2018 veebruarini vähemalt ühe (või mitu) nutitundi, nutivahetundi, jagab nutinippe. Grupiga on oodatud liituma kõik haridusasutuste liigid, seega ka lasteaiad. Facebooki gruppi oodatakse  pilte, videoid, mõtteid ja positiivseid emotsioone sellest kuidas nutiseadmeid õppetöös kasutatakse! 

Ka meie, Lohkva Lasteaed, oleme selle grupiga liitunud ja teinud sinna postitusi nii iPadi vahendusel läbi viidud matemaatilistest tegevustest kui ka meie Robootika tegevusi.

Igal kuul toimub postitajate vahel auhinna loosimine ning detsembris saimegi jõulukingitusena toreda uudise – loosi tahtel olime võitnud  Telia Eesti auhinna, mis sisaldas endas komplekti (30tk) kõrvaklappe, Ruby raamatu ja natuke magusat. Postitus, mis osutus Random generaatoriga valituks, oli meile Dash ja Dot robotite karnevalist, milles osalesid Naerulindude lapsed.

Aitäh Fortunale!

 

 

Robotite karneval

This slideshow requires JavaScript.

Novembrikuus viisime meie robootikaringis  läbi “Robotite karnevali” projekti. Projekti teema tulenes Mardi- ja Kadripäevast. Projektis osales kokku  10 last Naerulindude rühmast.

Projekti eesmärgiks oli õppida programmeerima Dash robtit läbi Path rakenduse. Lapsed pidi looma robotile esinemiseks raja, panema sellele kokkulepitud koodid ja salvestama robotile enda tutvustamiseks teksti. Väikeste Dot robotite programmeerimiseks kasutasime rakendust Go.

Lisaks programmeerimisele kavandasid lapsed ka oma robotile kostüümi.  Kostüümid said nii meie liikuvad Dashid, kes tänaseks on saanud lastelt nimed Mutkar, Printsess ja Tupsu, kui ka väikesed Dotid, kes nüüdsest on Titi, Kriipsu ja Loore nimed saanud.

Lapsed valmistasid õhinal nii kostüüme kui robotite programme.

Projekt lõppes esinemisega teiste rühmade lastele. Lapsed olid väga tublid, pidasid pingele vastu ja kõik tuli välja ideaalselt.

Naerulinnud osalevad rahvusvahelise koostööprojekti logo joonistamise konkursil

Lohkva Lasteaed on kaasatud  Eesti Alushariduse Juhtide Ühenduse rahvusvahelise koostööprojekti „Quality- 3C Child”. Projekti eesmärk on luua lasteaia õppe- ja kasvatustegevuse kvaliteedi hindamise mudel. Projekti rahastajaks on Erasmus + programm.

Projektis osalevad Eesti lasteaiad korraldavad oma lasteaias projekti logo joonistamise konkursi teemal “Õppida on tore!”.  Iga asutus valib välja oma lemmiku ja kõigi lasteaedade tööde vahel valitakse välja Eesti esindaja rahvusvahelise logo valimise konkursile.

Meie lasteaias soovisid võistluses kaasa teha Naerulindude rühma lapsed ja õpetajad. Kõigepealt arutleti koos, mis on logo, millised logod on meie lasteaia rühmadel ja lasteaial. Siis mõeldi üheskoos, mis on see, mis lastele lasteaias kõige rohkem meeldib.  Ühiselt jõuti mõtteni, et koos ongi kõike kõige toredam teha ning seetõttu otsustati ka logo teha ühistööna, kasutades laste joonistatud detaile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naerulindude valmistatud logo

Kuidas seda tehti, annab natuke aimu järgmine video.

Robootika Lohkva Lasteaias

Juhuu, me tegime selle ära!robotid

Nüüd võib rõõmsa meele ja rahuliku südamega hõisata – uuest õppeaastatst saavad lapsed arendada oma üldoskuseid ja õppevaldkondade oskuseid erinevate robootiliste kaaslastega.

Meie lasteaed osales HITSA ProgeTiigri programmi seadmete taotlusvoorus. Konkursil osales 239 erinevat õppeasutust, millest rahuldava vastuse said 129 ning meie taotlus oli nende seas. Kõiki meie soove ei rahuldatud, kuid oleme väga rahul sellega, mis saime ja seda pole üldse vähe.

Mis me siis saime?

beebotKomplekt BeeBot´e

Kaua aega unistatud sõbrad. Meie direktori lemmikud :).  Beebot sobib kasutamiseks alates kõige väiksematest kuni kooliõpilasteni välja. Tema programmeerimiskäsud on lihtsad, tema välimus on imearmas ja tema kasutamiseks on vaja vaid loovust, sobib igasse teemasse ja kohta.

Üks näide kuidas BeeBoti õppetegevuses kasutatakse.

 

 Ozobotget-draw (1)

Ta on meie õpetajate lemmik – väike ja armas, reageerib värvidele, töötab nii joonistatud pinnal kui ka rakenduse abil. Ozobotile saab ise maske ja kujundust lastega meisterdada ja need tegelased siis liikuma panna läbi värvikoodide.

 

makey-with-clips Makey Makey

Peale vaadates ei saagi aru, mis see siis nüüd on? Hunnik juhtmeid klemmidega, plaat ja toitejuhe. Tundub, et sellega ei ole küll lasteaias midagi teha, kuid välimus on petlik Makey Makey annab palju võimalusi lustimiseks ja samas ka õppimiseks. Näiteks teha muusikat!

Ja kõige lõpuks lustlikud robotid Dash ja Dot!

Need tegelesaed on vaieldamatult minu lemmikud. Võibolla sellepärast, et nendega pole olnud vist kokkupuudet Eestis kellelgi. Nüüd on vaja nendega tutvust teha ja mängima hakata! Dash ja Dot on on robotid, keda saab lihtsa rakenduse abil oma häälega rääkima  ja koos lapsega tegutsema panna.

 

Kõiki seademid on mitu tükki, seega jagu tegutsemiseks paljudele. Ootan põnevusega koos laste, õpetajate ja robotitega tegutsemist.

Tuleb põnev õppeaasta!

Postituses on kasutatud pilte TechinAmerica; , Wishtrac; Tatler veebilehtedelt ning autori isiklikust pildikogust.